woensdag 16 maart 2011

Vlees onderweg...

Vlees is altijd een lastig item om mee te nemen op langere tochten, zeker zonder koelfaciliteiten aan boord. Je kunt een diepgevroren pak vlees van huis meenemen, onder je vloerdelen leggen en eenmaal ontdooid, binnen 2 dagen consumeren. Dat is alleen geen oplossing voor langere tochten waarbij je niet de havens in wilt. Toch is er een oplossing….. Beef Jerky is het gedroogde antwoord op de wens van vleeseters om geen vegetarische vakantie op het water door te brengen en niet naar een restaurant te hoeven rennen.

Beef Jerky is een snack of onderdeel van een maaltijd en bestaat uit reepjes (gemarineerd) gedroogd vlees. Ik maak het meestal van biologisch rundvlees, van vrij lopende Schotse Hooglanders, maar een lapje vlees van de gewone slager of supermarkt kan natuurlijk ook.

Algemene tips voor het drogen van vlees:

• Neem mager en mals vlees. Biefstuk en bieflappen zijn uitstekend geschikt.
• Ben je bang voor besmetting met micro-organismen of gebruik je wild van een bevriende jager, vries het vlees dan eerst 30 dagen in bij een temperatuur van -18°C. Dit wordt voldoende geacht om bijvoorbeeld Trichinella parasieten te doden. Laat het in de koelkast ontdooien, en snijd het als het bijna ontdooid is, in reepjes van 0.5 cm dikte. Doordat het nog een beetje bevroren is, kun je het makkelijker snijden.
• Als je malse reepjes wilt hebben (aan te bevelen…!), snijd je dwars op de vezel, anders met de vezel mee.
• Als je absoluut zeker wil zijn, dat de jerky veilig is, moet je het vlees aan het einde van de marineertijd even in de marinade opkoken en 5 minuten doorkoken. Zelf doe ik dat nooit bij mijn rundvlees omdat ik ook gek ben op rood gebakken biefstuk. Maar bij jerky van gevogelte gaar ik het vlees wel eerst van te voren!
• Na het marineren, laat je het vlees goed uitlekken en dep je het eventueel droog met wat keukenpapier.
• Droogapparaat: leg het vlees op de roosters, stel de temperatuur in (60 ° C) en laat het in 4 á 6 uur drogen.
• Oven: gebruik het koelste deel van je (hetelucht-)oven en stel de temperatuur in op maximaal 60-65 °C in. Laat de deur tijdens het droogproces een beetje open. Hang het vlees over de spijlen van je rooster en laat e.e.a. drogen totdat het klaar is (kan wat langer duren dan bij een droger). Je kunt ook tandenstokers door het midden van het reepje vlees prikken. Hang het vlees dan zo dat de tandenstoker als ‘kapstok’ dient en je vlees goed kan drogen.

Je vlees is klaar als het een beetje droog aanvoelt maar net niet in tweeën breekt als je het dubbel vouwt. Er moet nog een beetje elasticiteit in zitten.

Je kunt de gedroogde reepjes in een weckpot stoppen of in porties verdeeld in plastic zakjes (gevacumeerd heeft op de boot mijn voorkeur, om echt al het vocht weg te houden). Mocht je trek krijgen in een snackje kun je een stukje vlees afbijten en langzaam opzuigen c.q. kauwen. Maar je kunt er ook een simpele maaltijd mee maken.

Snelle maaltijd: voor 2 personen
Benodigdheden: blikje doperwten
1 kop snelkokende rijst (er bestaat 1- minuten rijst, maar je kunt ook zelfgekookte, gedroogde rijst gebruiken)
8 repen beef jerky
1 kop water
1 theelepel boter of olie.

Breng het water aan de kook en doe daar de in stukjes gebroken repen beef-jerky in. Laat dit ongeveer 5 minuten mee sudderen (de marinade gaat nu smaak aan het water afgeven en voorkomt eigenlijk de noodzaak tot extra kruiderijen).
Roer de rijst en de boter of olie erdoor en laat het ongeveer 10 minuten sudderen (afhankelijk van de gebruikte rijst natuurlijk). Je kunt de doperwten apart verwarmen, maar ook bij het rijstschoteltje voegen en goed warm laten worden. En klaar is je eenvoudige en snelle maaltijd. Zonder kunstmatige additieven en in een portie waar een hongerige bootvaarder echt van kan eten.
Als extra kun je nog gedroogde tomaten stukjes bijvoegen, ui snippers, gedroogde groentenmix etc. Het kan zijn dat je dan wel iets meer water moet toevoegen. Laat vooral je fantasie werken en eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten