Meten, wegen en afkortingen

Op zich wordt je als hobby kok geacht om je gebruikte spullen precies af te wegen en af te meten, zeker als je gebruik maakt van Nederlandse kookboeken. Maar ja, alhoewel ik niet weet hoeveel van de lezers een weegschaal meenemen op hun trips, ik doe het in ieder geval NIET.

Het was even omschakelen, maar voor mijn kampeer- en boottochten volg ik het voorbeeld van mensen die gewend zijn aan reizen: pioniers, zeelui etc. Daarom gebruik ik onderweg maatkopjes en lepels.
En al is het dan minder accuraat dan het gebruik van een weegschaal, ach, outdoorrecepten zijn toch meer "guidelines" dan "vaste regels".

En als je rekening houdt met de volgende punten gaat het werken met "cups" prima. Overigens gebruik ik in de recepten voor cups de afkorting cp

* bloem schep je in een maatcup, dan vlak je de bovenkant wat af met de achterkant van een mes bijvoorbeeld. Op deze manier breng je wat lucht in de bloem en dat werkt weer voordelig in op het rijsproces.

* suiker druk je goed aan in de maatcup en dan ook weer met de achterkant van een mes gladstrijken

* plakkerig spul (bijvoorbeeld stroop of honing) afmeten in een cup doe je het makkelijkst als je de cup van te voren even met een beetje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) invet. De ingredienten glijden dan als het ware weer uit de cup.



Amerikaanse recepten houden andere maten aan dan Nederlandse. Hier volgen een paar handige omreken tips:
1 tsp = 1 theelepel = 5 ml
1 tbs= 1 eetlepel = 15 ml
1 ounce = 28,35 gram
1 cp= 1 cup= ongeveer 250 ml
1 pound= 450 gram