woensdag 16 maart 2011

Lichtgewicht, houdbaar voedsel....

Het is een donkere nacht, een knetterend kampvuur zorgt ervoor dat de jagers zich behaaglijk voelen. Ook hun bontvellen en hun volle buik zijn daaraan debet. De jachtpartij vanochtend was succesvol, er werd een groot edelhert gevangen en dat leverde genoeg vlees op voor een geweldige schranspartij.
Het geroosterde vlees werd gekruid met daslook, wilde peterselie en andere kruiden die ruim voor handen zijn. Door de overvloed hebben ze nu geen fut meer op het vlees op te bergen. Met veel gekreun wordt er nog wat hout op het vuur gegooid en iedereen gaat slapen. Er zijn niet veel roofdieren in de buurt die een nachtelijk bezoek kunnen komen brengen om het vlees te roven, dus een wacht wordt niet uitgezet.
De volgende ochtend ontwaakt iedereen en de oudste jager draait zich om naar de restanten het vuur. Hij verwacht dat het overgebleven vlees nu wel zijn ontdekt door vliegen en ander gespuis. Maar nee, het vlees is wat donkerder geworden van kleur en geurt zalig naar het houtvuur waar het de hele nacht naast heeft gelegen. Nieuwsgierig geworden proeft hij er wat van, dat bevalt goed! Gauw snijdt hij wat repen vlees af en stopt die in zijn draagzak. De rest van de tocht naar huis heeft hij lekker vlees om van te eten. De overige jagers hebben niets, want er wordt niets meer gevangen.
Zo ongeveer moeten duizenden jaren geleden onze voorouders per toeval de conserverende werking van rook en uitdroging hebben uitgevonden.

Drogen van voedsel is zo oud als de weg naar Rome en toch werd de verzamelde kennis hierover op een gegeven moment door de ‘moderne’ huisvrouw lachend weggewuifd. Tegenwoordig hebben we immers voedsel in blik of in de diepvries, dus dat ouderwetse gedoe is niet interessant. Maar voor de moderne buitensporter of bootjesmens is het drogen juist WEL een uitkomst.

Waarom zou je alle moeite nemen om zelf voedsel te drogen?
1. JIJ bepaalt wat er in je lijf terecht komt!
2. de prijs is prettig: koop spullen in de aanbieding en droog in grote hoeveelheden.
3. je maaltijden zijn makkelijker in te pakken, mee te slepen en te stouwen
4. uitgebreide, persoonlijke maaltijdkeuzes mogelijk, onafhankelijk van wat fabrikanten vinden dat je moet eten.
5. het gedroogde voedsel blijft jaren goed.

Wat heb je nodig om zelf te kunnen drogen?
1. een (elektrische) oven met roosters en bakplaten, die je op een lage temperatuur kunt instellen of een thuisdroger.
2. keukengerei als een scherp mes, een snijplank, weegschaal, een pureeknijper of foodprocessor, plastic zakken om te verpakken of een vacumeerapparaat. Kortom, je gebruikelijke thuiskeuken uitrusting.
3. een voorraad goede etenswaren die geschikt zijn om te drogen: kijk op de markt, bij je plaatselijke fruitteler of in je eigen achtertuin.
4. wat georganiseerde keukentijd. Je kunt ook gewoon dubbele porties avondeten klaarmaken en de helft daarvan drogen.
5. wat inspiratie door recepten (volg het blog!!)


Waar moet je specifiek om denken?
1. de te drogen spullen moeten een beetje van gelijke grootte zijn, zodat ze gelijkmatig en gelijktijdig droog zijn.
2. je moet je voorraad zo snel mogelijk drogen, zodat de vitamines etc. zoveel mogelijk behouden blijven.
3. groentes moeten worden geblancheerd, fruit en vlees schoongemaakt
4. werk schoon!
5. je ervaring gaat je leren wanneer iets klaar is om opgeborgen te worden: laat je teststukje (en je grote voorraad) eerst afkoelen voordat je het test of opbergt. Wanneer is iets klaar? Over het algemeen als het droog aanvoelt. Fruit is leerachtig zonder vochtige plekjes, groentes voelen iets droger aan dan fruit en is vaak knapperig. Vlees moet het droogst aanvoelen, beetje kruimelig. Beef jerky blijft echter altijd een beetje buigzaam.
6. de gedroogde voorraad moet goed worden verpakt en in het donker, op een droge plaats worden bewaard.

Wat kun je beter aan anderen overlaten?
1. uien (je moet je door een berg heen snipperen om wat over te houden)
2. aardappels (pureevlokken zijn makkelijk te kopen en bevatten vaak weinig toevoegingen)
3. melk (vloeibaar en lastig. Melkpoeder is makkelijk te krijgen).
4. eieren (salmonella is en blijft lastig en wil je niet in je voorraad hebben. gedroogde ei producten die je koopt zijn altijd gepasteuriseerd en leveren geen risico met salmonella op)

Voor mij zijn zelfgedroogde maaltijden voor alle 'outdoor' activiteiten een handige uitkomst. Ook op de dag van aankomst op het vakantie-adres heb je op deze manier de mogelijkheid een kant en klare, voedzame maaltijd in recordtijd op tafel te zetten. Alle aandachtspunten zullen in de loop van deze artikelenreeks verder worden uitgewerkt. Ook zullen er recepten bij komen. Ik hoop dat jullie er net zo veel proftijt van hebben als wij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten