woensdag 24 maart 2010

Vers brood.....lekker, zeker aan boord!

Vers brood is lekker en eigenlijk een 'must'. Maar de meeste Drascombe's, en in ieder geval de Lytse Vilja, zijn niet voorzien van een oven. En er eentje inbouwen gaat niet gebeuren: te duur, te groot en ... nou ja, niet nodig!

Want zelfs als je alleen beschikt over een standaard brander kun je toch een heerlijk vers brood bakken! En het kost niet heel veel tijd (maximaal 20 minuten).

Het gaat om een Schotse uitvinding, gemaakt van goed en lang bewaarbare ingredienten en te bereiden in een pan. Doordat het een praktisch recept is, hebben diverse groeperingen het geadopteerd en aangepast. (vandaar ook dat er wel 100 recepten te vinden zijn). Via de Schotten is het recept bijvoorbeeld overgenomen door de Canadese voyageurs ( de Europese pelshandelaren die per kano door Canada trokken); de Indianen; de tegenwoordige recreatiekanovaarders; kampeerders, cowboys en watersporters.

Recept
2 porties Bannock

1 kop bloem
2 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel zout
2 eetlepels melkpoeder (optioneel)
1 eetlepel suiker (optioneel)
1 eetlepel olie of boter (optioneel)

Verwarm je (koeken-)pan voor op je brander.
Meng alle droge ingr. door elkaar en maak het aan met maximaal 0,5 kop water. Kneed het snel tot een stevig deeg. De snelheid is belangrijk: hoe meer je het bewerkt, hoe taaier het wordt, maak er dus geen glad, elastisch deeg van! Doe eventueel wat bloem aan je handen bij het kneden, tegen het plakken.
Doe wat olie in de pan en laat het warm worden. Maak een schijf van het deeg en laat de schijf rustig in de olie glijden. Bak de bannock langzaam gaar (test het met de bekende sate prikker) en goudbruin. Je kunt het deeg ook in twee stukken verdelen en kleinere schijven maken. Iedere schijf apart bakken verkort de baktijd. Het is maar net wat je wilt. Serveer warm met boter en honing.
Je kunt het recept uitbreiden (of nog onweerstaanbaarder maken....) door het toevoegen van rozijnen, kaneel, appelrasp, suiker of honing.
Gebruik je liever geen bakpoeder, kun je ook zelfrijzend bakmeel nemen.

Probeer het eens en laat me weten hoe je het vond. Mocht je het eerst thuis willen uitproberen, een koekenpan op je kookplaat werkt natuurlijk ook, maar als je het in de oven wilt bakken: de oven voorverwarmen op 175 graden C. en het deeg in een ingevette bakvorm ongeveer 15 a 20 minuten bakken. Als het nog niet gaar is, iets langer in de oven laten natuurlijk.

P.S. met een 'kop' bedoel ik de Amerikaanse "measuring cup" van 250 ml inhoud. Een set van deze maat 'kopjes' kun je in een kookwinkel kopen of bij Ikea, maar je kunt ook een gewoon mokje met een inhoud van 250 ml gebruiken.

Een foto van dit brood zal ik zo spoedig mogelijk bijvoegen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten